Aleš Loprais po testech odřekl účast na Marocké rally

Rubrika: Dakar 2025, Kamiony, Partnerské týmy  

Počátkem října absolvoval Aleš Loprais v Africe testování nově postaveného kamionu Iveco Powerstar, s nímž se měl následně zúčastnit Rallye du Maroc. Na jejím startu však bude posádka InstaTrade Loprais Teamu De Rooy FPT chybět.

Aleš Loprais, testování v Maroku, 2024
Aleš Loprais / David Křípal / Bernard der Kinderen, Iveco Powerstar, InstaTrade Loprais Team De Rooy FPT. Testování v Maroku, říjen 2024. © Loprais Team

Důvodem změny programu přípravy na Rally Dakar 2025 je závada, kterou pětidenní testování odhalilo. Místo Marrákeše, odkud Marocká rally v neděli 6. října startuje, tak červenočerné Iveco míří rovnou zpět do nizozemského Sonu, kde se v dílnách de Rooyovy společnosti dočká dalších úprav.

„Iveco Powerstar se jeví jako velice výkonný stroj. Tlumení i pohonná jednotka umožňují lepší akceleraci a vynikající trakci, ale z důvodu nedostatečného chlazení není možné absolvovat původně plánovaný start na Rallye du Maroc,“ vysvětluje Aleš Loprais.

Navzdory tomu neopouští InstaTrade Loprais Team De Rooy FPT severní Afriku nespokojen. Za sebou má obrovskou porci důležité práce, z níž vzešly nejen cenné poznatky, ale také základní souhra nově zformované posádky, kterou společně s Lopraisem tvoří navigátor David Křípal a nizozemský palubní mechanik Bernard der Kinderen.

Zatímco velezkušený Nizozemec se mezi dakarskými kamiony i v Teamu De Rooy pohybuje jako ryba ve vodě, český spolujezdec, jenž dosud v dálkových rally závodil v kategorii automobilů, začal v Maroku odhalovat taje pro něj de facto nového prostředí.

Toyota GR DKR Hilux, Ixo Models

„Z testů samotných jsem úplně nadšený! Skoro týden jsme každý den jezdili a testovali od rána až do noci. Díky tomu jsme najeli několik set kilometrů v hodně ostrém tempu,“ popisuje David Křípal. „I když se na první pohled může zdát, že jde o neúspěch, protože neodstartujeme do závodu, já to tak určitě nevnímám. Prioritou je totiž Dakar a nám se během testování povedlo auto zatížit – nebojím se říct – víc než na maximum. Díky tomu se odhalila závada, která by jinak možná zůstala skryta. A kdyby se projevila až na Dakaru, bylo by to horší. Kromě toho se nám povedlo nastavit mnoho důležitých věcí a celkově test ukázal, co jsme potřebovali.“

„I když nejedeme Rallye du Maroc, do další přípravy jdu s obrovským entuziazmem a na Dakar se hodně těším. Aleš je naprosto úžasný pilot. Je vidět, že auto má perfektně v ruce a opravdu si ho vodí.“

„Z kamionu samotného jsem strašně nadšený. Auto je neskutečné, protože je silné, odolné, koncepčně úplně dokonale vymyšlené. Myslím, že až se odstraní problém, který se během testu projevil, bude to pro Dakar opravdu skvělý stroj,“ věří dvaačtyřicetiletý navigátor.

„V porovnání s osobními auty kategorie T1+ nebo T1 Ultimate je kamion úplně někde jinde. Je neuvěřitelné, jak neskutečně dokáže tenhle devítitunový stroj s výkonným motorem fungovat jak v dunách, tak na rychlých i rozbitých pistách. Z mého pohledu je truck stoprocentně o hodně větší nářez než osobní auto. Je to vážně pecka a já jsem strašně rád, že jsem tuhle příležitost dostal,“ uzavírá David Křípal, který by měl v průběhu podzimu absolvovat společně s Alešem Lopraisem a Bernardem der Kinderenem další testování, při němž se ověří funkčnost technických úprav provedených na základě poznatků získaných nyní v Maroku.

(Newsletter InstaTrade Loprais Teamu De Rooy FPT)

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu